';

Μητρικός θηλασμός και στοματική κοιλότητα

Τι σχέση έχει ο θηλασμός με τα δόντια που εμφανίζονται στο παιδικό στόμα περίπου στους 6-8 πρώτους μήνες της βρεφικής ζωής;

Προβλήματα που σχετίζονται με το θηλασμό δακτύλου, πιπίλας. Ο έντονος, συχνός (κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου) και παρατεταμένος χρονικά θηλασμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα:

Αδιαμφισβήτητα, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πολλά, τόσο για το μωρό όσο και για την μητέρα, με κυριότερο το συναισθηματικό δέσιμο μητέρας-βρέφους (bonding). Πολλά έχουν λεχθεί, αρκετά απ’αυτά έχουν τεκμηριωθεί και ερευνητικά, το σίγουρο πάντως είναι πως τα θηλάζοντα βρέφη, λόγω των αντισωμάτων που παίρνουν από το μητρικό γάλα, νοσούν λιγότερο από λοιμώξεις και εμφανίζουν σε πολύ μικρότερο ποσοσοστό αλλεργίες.

Επίσης, πολλές είναι και οι συστάσεις για την χρονική διάρκεια του μητρικού θηλασμού, που επαρκεί προκειμένου τα μωρά να επωφελούνται των παραπάνω ευεργετικών αποτελεσμάτων.  Η πλειονότητα των παιδιατρικών συστάσεων κυμαίνεται από 3-12 μήνες, με δεδομένο ότι η βρεφική διατροφή εμπλουτίζεται ήδη από τον 6ο μήνα και με  άλλες τροφές πέραν του μητρικού γάλατος.

Τι σχέση όμως έχει, ο μητρικός θηλασμός με τα νεογιλά δόντια, τα οποία συνήθως εμφανίζονται στο παιδικό στοματάκι περίπου στους 6-8 πρώτους μήνες της βρεφικής ζωής;  Η πράξη του θηλασμού με τα νεογιλά δόντια, καμία. Το γάλα που παραμένει στο στοματάκι και επικάθεται στα πρώτα δόντια, όσα από αυτά έχουν ανατείλει, συνεχώς και ιδιαίτερα όλη την νύχτα, δημιουργεί πρόβλημα. 

Dentino Οδοντιατρική - παιδοδοντία - Μητρικός θηλασμός-στοματική κοιλότητα

Ποιο ακριβώς πρόβλημα; Τερηδόνα, η οποία ξεκινάει με “λευκωπά σημάδια” στο επάνω τριτημόριο των μπροστινών συνήθως νεογιλών δοντιών, σύρριζα με τα ούλα του παιδιού.  Αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν, τα “λευκωπά” σημάδια γίνονται κίτρινα- καφέ και μετά οι γονείς βλέπουν τρύπες είτε στο επάνω μέρος των δοντιών είτε στις ενδιάμεσες επιφάνειές τους.  Παρά την άποψη ότι “τα παιδικά δόντια αλλάζουν”, άρα δεν μας νοιάζει πολύ, το παιδί τα χρειάζεται για τουλάχιστον 5-12 χρόνια.  Με αυτά τα δόντια το παιδί ξεκινάει να τρώει, μαθαίνει να μιλάει και να ωριμάζει αισθητηριακά.  Στον χώρο που καταλαμβάνουν τώρα τα νεογιλά δόντια, θα έρθουν αργότερα τα μόνιμα, άρα διατηρούν αυτό τον χώρο για την ομαλή διαδοχή των δοντιών.  Και βέβαια, κανείς δεν θέλει “μαύρα” παιδικά χαμόγελα, ή νήπια με πόνο και αποστήματα, όπως στην περίπτωση του “συνδρόμου του μπιμπερό” όπου τα παιδικά δόντια καταστρέφονται από το γάλα που πίνουν τα νήπια καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας κοιμώμενα με το μπουκάλι στο στόμα.  Ευτυχώς, οι γονείς είναι πλέον ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι από τους παιδιάτρους, όσον αφορά την κατάχρηση του μπιμπερό.

Στην περίπτωση όμως του μητρικού θηλασμού, υπάρχει συχνά μια παραπληροφόρηση, ότι δηλαδή το μητρικό γάλα με τα τόσα αδιαμφισβήτητα οφέλη για τον παιδικό οργανισμό, “προστατεύει” τα παιδικά δόντια, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει. Ο γενικός κανόνας είναι πως “τα δόντια χαλάνε-τερηδονίζονται” με οτιδήποτε “μένει και κολλάει” πάνω σε αυτά, και το μητρικό γάλα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Άρα, “παν μέτρον άριστον”.  Ναι, στον μητρικό θηλασμό, αλλά όχι στον παρατεταμένο, νήπια 15-18 κιλών, που τρέχουν και κατεβάζουν την μπλούζα της μητέρας τους για να θηλάσουν, μόνο  καθηλώνονται αισθητηριακά σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, παρά επωφελούνται πραγματικά από το μητρικό γάλα.  Καθημερινός  καθαρισμός των νεογιλών δοντιών, μόλις αυτά ανατείλουν, με μια βρεγμένη γάζα ή βρεφική οδοντόβουρτσα. Συζήτηση με τον παιδίατρο ή τον παιδοδοντίατρο για την σωστή φροντίδα των “πρώτων” παιδικών δοντιών.

Πηγή: iatronet.gr

Φωτεινή Σκόνδρα

Η Φωτεινή Σκόνδρα-Μιχαλάκη είναι η υπεύθυνη οδοντίατρος του dentino. Αποφοίτησε τον Ιούλιο του 2014 από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με «Άριστα» όπου και έλαβε τον τίτλο της Χειρουργού Οδοντιάτρου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών ήταν υπότροφος του Κληροδοτήματος του Αντωνίου Παπαδάκη, ενώ έλαβε και τιμητικές διακρίσεις φοιτήσεως από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Το 2015 εισήχθη 1η στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών των Βιοϊατρικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου και αποφοίτησε το 2017 με «Άριστα», έχοντας εκπονήσει μονοετή ερευνητική εργασία με θέμα: «Μελέτη της έκφρασης των μηχανοευαίσθητων μορίων Πολυκυστίνης-1 και 2 στην κρανιοσυνοστέωση». Το έτος 2018-2019 παρακολούθησε μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Παιδοδοντιατρική του Open College of London, από όπου έλαβε το βαθμό «With distinction». Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια τόσο ως παρακολουθούσα, όσο και ως συμμετέχουσα με ομιλίες και posters.