';

Ουλίτιδα: Τρόποι αντιμετώπισης

Αραιώνουν τα δόντια σας και παρουσιάζουν κινητικότητα; Δείτε πώς αντιμετωπίζεται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Τι είναι περιοδόντιο;

Περιοδόντιο είναι το σύνολο των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια (ούλα, συνδετικός ιστός, φατνιακό οστούν, οστεΐνη ρίζα).

Τι είναι περιοδοντοπάθεια;

Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση του περιοδοντίου που μπορεί να εντοπίζεται μόνο στα ούλα (ουλίτιδα) ή να εκτείνεται και στους γύρω ιστούς (περιοδοντίτιδα).

Πώς εκδηλώνεται η ουλίτιδα;

Στην ουλίτιδα, εξαιτίας της πέτρας, τα ούλα συνήθως αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα, διογκώνονται και μπορεί να αιμορραγούν, είτε αυτόματα είτε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Με τον εξαμηνιαίο οδοντιατρικό καθαρισμό, το καθημερινό βούρτσισμα πρωί – βράδυ και την καθημερινή χρήση νήματος.

Πώς εκδηλώνεται η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα εκδηλώνεται με όλα τα συμπτώματα της ουλίτιδας αλλά επιπλέον και με καταστροφή του οστού και των ιστών που στηρίζουν τα δόντια .

Τι θα συμβεί στα δόντια μου αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα η περιοδοντίτιδα;

Η μακροχρόνια απώλεια οστού και ιστών είναι αποτέλεσμα φλεγμονής με συνέπεια την κινητικότητα στα δόντια. Η κινητικότητα αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σαν αραιοδοντία ή με κινητικότητα άλλης μορφής. Ο βαθμός κινητικότητας θα αυξάνει εφόσον δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα το πρόβλημα από τον οδοντίατρο. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να έχουμε και την απώλεια δοντιών.

Θεραπεύεται οριστικά η περιοδοντίτιδα;

Η οστική απώλεια την οποία δημιουργεί το περιοδοντικό είναι μη ανατάξιμη. Η όλη θεραπεία από τον οδοντίατρο στηρίζεται στη συντήρηση του αποτελέσματος, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί το νόσημα.
Η συμμετοχή του ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας, πρέπει να είναι ενεργός στο να βουρτσίζει μετά από κάθε γεύμα και να συντηρεί την υγεία των δοντιών του, εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες οδηγίες βουρτσίσματος που έχει δώσει ο περιοδοντολόγος.
Ταυτόχρονα οι επανεξετάσεις του περιοδοντικό ασθενή είναι σαφώς σε μικρότερα διαστήματα των 6 μηνών.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την αποκατάσταση των δοντιών μου;

Ανάλογα με την ένταση της βαρύτητας του περιοδοντικού νοσήματος η κινητικότητα μπορεί να είναι σε αρχικό στάδιο ή σε προχωρημένο.
Στο αρχικό στάδιο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και τη σωστή συντήρηση του στόματος από τον ασθενή η κινητικότητα μπορεί να εξαφανιστεί.
Σε άλλες περιπτώσεις όμως θα χρειαστεί μια ομάδα ειδικευμένων οδοντιάτρων για να δώσουν το σωστό προσθετικό σχέδιο θεραπείας για ακινητοποίηση των δοντιών ή αποκατάσταση με όψεις ρητίνης ή γέφυρες ή ακόμη και εργασίες που αφορούν μοσχεύματα για δημιουργία οστού και τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Μπορεί να συνηγορούν και άλλα προβλήματα υγείας στην εξέλιξη του περιοδοντικού;

Βεβαίως. Κακές προσθετικές εργασίες (σφραγίσματα που δεν περνάει νήμα, γέφυρες χωρίς σωστά όρια), κακή σύγκλειση των δοντιών ή των προσθετικών εργασιών, προβλήματα ορμονικών διαταραχών όπως θυρεοειδής και σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και φάρμακα, όπως επίσης και θέματα αβιταμινώσεων και έλλειψης σιδήρου μπορούν να επιβαρύνουν την καλή εξέλιξη του περιοδοντικού.

Τι πρέπει να κάνω για να έχω καλή στοματική υγιεινή;

Πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο στα χρονικά διαστήματα που εκείνος θα ορίσει
Συστηματικό βούρτσισμα με επικουρικά μέσα καθαρισμού όπως το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια
Χρήση στοματικών αντισηπτικών (χλωρεξιδίνης). Πάντα υπό τις οδηγίες του οδοντιάτρου
Βούρτσισμα συστηματικό μετά από κάθε λήψη τροφής.

Πηγή : iatronet.gr

Φωτεινή Σκόνδρα

Η Φωτεινή Σκόνδρα-Μιχαλάκη είναι η υπεύθυνη οδοντίατρος του dentino. Αποφοίτησε τον Ιούλιο του 2014 από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με «Άριστα» όπου και έλαβε τον τίτλο της Χειρουργού Οδοντιάτρου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών ήταν υπότροφος του Κληροδοτήματος του Αντωνίου Παπαδάκη, ενώ έλαβε και τιμητικές διακρίσεις φοιτήσεως από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Το 2015 εισήχθη 1η στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών των Βιοϊατρικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου και αποφοίτησε το 2017 με «Άριστα», έχοντας εκπονήσει μονοετή ερευνητική εργασία με θέμα: «Μελέτη της έκφρασης των μηχανοευαίσθητων μορίων Πολυκυστίνης-1 και 2 στην κρανιοσυνοστέωση». Το έτος 2018-2019 παρακολούθησε μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Παιδοδοντιατρική του Open College of London, από όπου έλαβε το βαθμό «With distinction». Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια τόσο ως παρακολουθούσα, όσο και ως συμμετέχουσα με ομιλίες και posters.